Sillamäe Lastekaitse Ühingu arenguhüppe ettevalmistus (arengustrateegia ja tegevuskava koostamine)

Projekti eesmärgiks on kaasajastada Ühingu Arengu planeerimise (visioon, missioon) ja sätestada uued arengueesmärgid mis vastaks uue olukorrale ning kaasavalt koostada organisatsiooni arengukava ja tegevusplaan koostöös arengu ekspertidega. Arengu dokumentatsioon oleks organisatsiooni lähiaastate teejuht, kaasates selleks ühingu liikmed, töötajad, koostööpartnereid, rahastajad ja vabatahtlikud.

Projekti sihtgrupp on organisatsiooni juhatus, liikmed,vabatahtlikud, kogukonna liikmed ja koostööpartnerid ning toetajad. Projekti tegevuste hulka: arenguseminarid, kommunikatsiooni võimekuse tõstmise koolitus ning ühingu arengudokumentide koostamine. õ

Projekti tulemused
Projekti tulemusena on kaardistatud ühingu kitsaskohad ning arenguruumi vajadused ja võimalused. Projekti raames on viidud läbi ühingu kaarsitamise protsess ja täpsustatud kitsaskohad, eksperdi välishindamine. Arengu protsessi toeks toimunud kaks arenguseminarid, inspireeritud ühingu liikmed, teadlikud ühingu partnerid ja toetajad ning projekti tulemusena saab valmis realistlik tegevuskava. Kokku projekti raames osaleb üle 100 inimest otseselt.

 
Keskendume ühingu järgmistele arenguvajadustele: 
Soovime keskenduda uute liikmete, koostööpartnerite ja vabatahtlike lisadamisele ühingu rea seads ning vajaliku ekspertide ning sidusgruppide esindajate kaasamisele ning kommunikatsiooni ja turundusoskuste arendamisele, et olla võimeline tagada organisatsiooni järejepidava arengut. Kommunikatsiooni alased teadmised töötajate jaoks oleks vajalik selleks, et ühingu liikmed oskaksid rakendada kasulikud teadmised ellu enda igapäevases töös ja tegevustes ettevõtte soovitud eesmärkide saavutamiseks ning muidugi võimalusel eraelus. Süsteemne, sisukas ja motiveeriv kommunikatsioon. Lisaks sellele soovime keskenduda ühingu eneseanalüüsile mis võimaldab süsteemselt näha nõrkusi organisatsiooni toimimises, tuvastada probleeme, ohte ja võimalusi ning tegeleda nendega enne, kui need muutuvad liiga tülikaks või kui need maha magatakse. Õpides kasutada erinevaid tööriistu, nt. SWOT analüüs ja McKinsey võimekuse hindamise tööriist jt. Vajadus on tingitus sellest, et nii liikmed, ühingu töötajad ning vabatahtlikud vajavad kommunikatsiooni, turunduse ning enerseanalüüsi koolituse, kuna see tugevdab meie organisatsioon, pareneb ühingu mainet, suurendab inimeste ja potentsiaalsete partnetite teadlikust ühingu tööst ja koostöövõimalustest. Ühingul on alati olnud nõrk positsioon kommunikatsiooni ning enerhindamisel, seega vajadust on tingitud ühingu juhatuse, liikmete ning vabatahtlike kommunikatsiooni alase teadmiste tõsmises. 

TEGEVUSED:

August 2024 - Organisatsiooni arengu kaardistamine ja hindamine (veebiküsitluse koostamine ja saatmine organisatsiooni juhtkonnale, liikmetele, partneritele, toetajatele, ekspertidele, KOVide esindajatele (kellega oleme strateegiliselt koostööd tegemas) sidusgruppidele/MTÜ-dele.
Ürituse ülevaade: Kaardistame olukorda ning koorjame sisend organisatsiooni tuumigruppi jaoks, kes hakkab vastutama organisatsiooni strateegilise planeerimise kujundamise. Küsitluse kaudu selgitame välja oma liikmete, partnerite, rahastajate ja sidusgruppide esindajate poolt kes on seotatud SLÜgu nägemuse kujundamise arenguvajadustest, probleemidest ja ootustest tulevikus. Veebiküsitluste vastuste põhjal teeme koondi, mille peal hiljem hakkame tuletame SWOT`i ja organisatsiooni visiooni.

22. August 2024 - Esimene arenguseminar Toilas.
Ürituse ülevaade: Arenguseminaril osalejad annavad hinnangu oma organisatsiooni senisele arengu tasemele, olemas olnud tegevusele ning tuvastavad parendamist vajavad valdkonnad või uute tegevuste loomist. Koos kõikide peamiste sidusgruppide esindajatega (mõtestame läbi küsitluse ja juhtkonnapoolne ühingu arenguhindamise tulemused, saadud ideed, arvamuseid, tagasiside arenguvajadusete ning loome SLÜ tulevikuvisiooni. Arenguseminari viib läbi arengujuht koostöös kaasatud arenguekspertiga Anneli Ohvril kasutades kaasavaid arutelu meetodeid ja gruppitööd. Seminari tulemusena olema kaardistanud kitsaskohad ning organisatsiooni arenguruumi ning valminud vajalik sisend tuleva arengu dokumentatsiooni koostamiseks (SLÜ Arengukava 2025 – 2028 ning tegevuskava). Arenguseminar on suunatud SLÜ juhatustele ja liikmeskonnale, piirkondliku partneritele (vabakonna, riikliku- kui ka KOVide ja äriettevõtjate sidusgruppide esindajatele).

8. September 2024 - Kommunikatsiooni koolitus Tallinnas
Ürituse ülevaade: Kommunikatsiooni ja turundalane koolitus ühingu töötajatele, liikmetele, kogukonna esindajatele, on vajalik selle jaoks et sihtgrupp oskaks rakendada need kasulikud teadmised ellu enda igapäevases töös ja tegevustes ettevõtte soovitud eesmärkide saavutamiseks ning muidugi võimalusel eraelus. Süsteemne, sisukas ja motiveeriv kommunikatsioon. Müra ja infokao vältimine, kuulujuttude käsitlemine. Motiveerivad töövormid infovahetamiseks ja kollektiivse ajupotentsiaali rakendamiseks. Lisaks sellele ühingu võimekuse tõstmiseks vajame parandada ka turundusalast teadmised, et olla pildil ja kaasata rohkem toetajad, liikmeid ja omandada mõju ühiskondliku protsessidele. Osaleb kuni 20 inimest.

4. Oktoober 2024 - II Arenguseminar Tallinnas
Ürituse ülevaade: Seminaril korjame sisendi ka teiste sidusgruppide esindajate poole kes ka mõjutavad organisatsiooni anregule. Sõnastame organisatsiooni peamised eesmärgid (kui vajab uuendamist / 'täiendamist/muutmist) ning viime läbi ideekorje ja vajalikuse analüüs, millest tehakse valikud tegevuskava jaoks. Arutame, milliseid muutusi organisatsioon vajab, et olla konkurentsi võimeliseks, arengule suunatud ning mõju võimeliseks. Arenguseminarid viib läbi kutsutud arenguekspert Anneli Ohvril kasutades kaasavaid arutelu meetodeid ning arvestades organisatsiooni eripära. Programm on suunatud SLÜ juhatustele, liikmeskonnale, sidusgruppide (Riikliku ja Rahvusvahelise võrgustikute esindajad) ning toetajate esindajatele

18. Oktoober 2024 Strateegilise dokumnetatsiooni kokkupanek (Arengu- ja tegevuskava dokumentide vormistamine)
Ürituse ülevaade: Kahe seminari tulemusena sõnastavad projektimeeskond ja arenguekspert Ivika Nõgel tegevuskava dokumendi, mis sisaldab arenguvajaduse analüüsi, visiooni, eesmärke ja tegevuskava. Tulemusena valmib Sillamäe Lastekaitse Ühinug uus arengukava dokument aastateks 2025-2028. 

15. November 2024 - SLÜ arengu- ja tegevuskava dokumentide vormistamine ja lõpliku versiooni esitamine ühingu juhatusele ning liikmetele lõpliku ülevaatamiseks ja kinnitamiseks. Kahe arenguseminari tulemusena sõnastavad arenguprotsessi juhtkond, projektimeeskond, organisatsiooni juhatus, ning kaasatud arenguekspert Anneli Ohvril arengu-ja tegevuskava dokumendi, mis sisaldab arenguvajaduse analüüsi, visiooni, missiooni, eesmärke ja tegevuskava. 

Projekti toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital  Arenguhüpet ettevalmistavate tegevuste toetamise vooru raames.