Meediakirjaoskuse ja kriitilise mõtlemise programm 2024

Projekti peamine eesmärk on parandada meediapädevust ja kriitilise mõtlemise oskusi ning arendada kogukonna ajakirjaniku/blogija ja sisu loomise oskusi, julgustades projekti publikut/kohaliku kogukonna esindajaid olema meedia kaasloojad, mõtlema kriitiliselt meedia sisu ja oma meediakäitumise üle, samuti suhtlema kohalike meediaväljaannetega, korraldades arutelusid kaasaegse meedia üle, ning see mõjutab ja võimestab kriitilise mõtlemise kanalit, suurendades kanali publikut ja sisu kvaliteeti lugejate, vaatajate ja kohaliku kogukonna liikmete jaoks huvitava sisu kaasloome kaudu.
Lisaks sellele programmi eesmärk on suurendada kodanikuühiskonna osalejate koostööd ning tugevdada noorte, vanemaealiste, õpetajate ja kodanikuühiskonna organisatsioonide liikmete vastupanuvõimet väärinfo vastu ja suurendada digitaalset aktiivsust. Selle programmiga astume vastu Venemaa riigi või Eesti populistlike narratiivide desinformatsioonile ja propagandale, korraldades koolitusi, arutelusid, töötubasid, praktilisi näpunäiteid ja kasutades uuenduslikke digilahendusi/vahendeid, samuti julgustame projekti publikut/kogukonna esindajaid panustama digitaalse aktivistina desinformatsiooni ja propaganda vastu võitlemisse.
Projekti sihtrgrupp on Ida-Virumaa ja Harjumaa aktiivsed noored (vanuses 16-30), kes on erineva rahvuse ja majandusliku taustaga (sh erivajadustega noored ja enamasti venekeelne publik), samuti julgustatakse õpetajate osalemist, juhid, kohalike omavalitsuste ja kogukondade esindajad Harjumaalt, sh Tallinnast (kõik Tallinna linnaosad, kuid peamiselt Kesklinna, Mustamäe, Põhja-Tallinna, Õismäe, Lasnamäe), Maardu ja Ida-Virumaa (Kiviõli, Kohtla-Järve, Jõhvi, Sillamäe ja Narva) ning Tartu linnast. Projekt hõlmab peamiselt umbes 80-90% venekeelset publikut. Projekti sihtrühmad esindavad ka tõrjutuse riskirühmi (erivajadustega inimesed ja noored, kes seisavad silmitsi struktuuriliste, kultuuriliste ja sotsiaalsete takistustega), eeldame, et nende rühmade esindajaid on umbes 5-10% osalejate koguarvust. (Loodame jõuda umbes 10% osalejateni, kes on diskrimineeritud rassilise või etnilise päritolu, rahvuse, soo, seksuaalse sättumuse, vanuse jne alusel.
Projektis osaleb otseselt kuni 415 inimest, kaudsete osalejate arv on veelgi suurem, rohkem kui 1000 inimest (sotsiaalmeedia kajastamise, küsimustiku vastajate, kõrvalürituste, programmi jälgijate kaudu).
Projekti tegevused: meediakirjaoskuse ja kogukonna vastupidavuse suvekool,  
  • Meediakirjaoskuse ja kogukonna vastupidavuse suvekool 22-24.08.2024 Toila Spa Hotell
Suvekooli peamine eesmärk on suurendada sihtrühmade esindajate teadmisi ja oskusi meediapädevuse, digitaalse aktivismi ja vastupanuvõime kohta ning edendada arutelu teemal.
Suvekool põhineb kolmel punktil: 
- Õppimine ja võimestamine
- Osalemine ja arutelu
- panustada ja muuta.
Sihtrühmad suurendavad ja süvendavad digitaalse aktivismi ja kriitilise mõtlemise oskusi, õpetajatele ja kogukonna juhtidele anname kasulikke vahendeid, kuidas võidelda desinformatsiooni ja propagandaga ning tugevdada juhtimisoskusi ja suhtlemist. 
Teine eesmärk on edendada arutelu selle üle, kuidas sotsiaalmeedia ja tehisintellektuaalsus mõjutavad noori ja õppeprotsessi. Suvekool hõlmab juba sihtrühma esindajaid, kellel on meediapädevuse põhioskused ja kes on huvitatud oma oskuste suurendamisest ja süvendamisest desinformatsiooni ja propaganda, digitaalse aktivismi jne kohta.
Programm hõlmab mitmesuguseid meetmeid (avalikud arutelud õpetajatele, vanematele, noortele ja ekspertidele; keskendunud koolitused konkreetsetel teemadel, praktilised õppetunnid digitaalsete vahendite kasutamise ja juhtumianalüüside kohta, digitaalse turvalisuse ja kommunikatsiooni õpitoad) ning uute projektiideede väljatöötamine aastaks 2025), mis pakub erinevaid meetodeid ja parandab ühiseid jõupingutusi vastupidavuse ja kognitiivse sõja valmisoleku loomisel. Suvekool on ka koht, kus sihtrühma liikmed ja eksperdid saavad teha koostööd ning jagada ja koguda häid tavasid omavahel. Programm viiakse ellu koostöös BCME, Eesti NATO Ühingu ja MTÜ Tulevikumeedia'ga.  Osaleb kuni 80 inimest.
  • Koolituste programm (30.08 Tallinn; 8.09 Tallinn; 27.09 Tartu, 17.10 Narva; 8.11 Toila) 

"Meediakirjaoskuse ja desinformatsiooni" koolituskursuse eesmärk on integreerida sotsiaalne ja emotsionaalne õpe kognitiivsete oskuste ja akadeemiliste teadmistega, et anda inimestele võimalus ja valmistada neid ette positiivse suhtumise arendamiseks meediaga ning õppida, kuidas võidelda olemasoleva sõjapidamise ja eriti võltsitud uudiste, desinformatsiooni ja muude meie elu mõjutavate ohtudega.

Programmi peamine eesmärk on koolitada sihtrühma esindajaid olulistel teemadel ja anda neile kasulikke digivahendeid, mida nad kasutavad oma igapäevaelus. Lisaks sellele suurendada osalejate teadmisi meediapädevuse kohta (parandada kriitilisi oskusi, võimet pääseda ligi meediasõnumitele ja neid analüüsida ning luua, reflekteerida ja tegutseda, desinformatsiooni ja propaganda põhitõdesid, kasulikke nõuandeid ja vahendeid, kuidas kaitsta oma kogukonda selle eest ja parandada oma vastupanuvõimet). Koolitust viib läbi kõrgetasemeline ekspert ja see koosneb kahest osast: Teadmiste ja teabe osa; oskuste ja praktika osa.
Koolituste "Meediakirjaoskus ja desinformatsioon" teemad:
- Emotsioonide ja empaatia võimsuse ärakasutamine
- Aktiivne osalemine
- Kriitilise mõtlemise kasvatamine
- Terviklik õpikogemus
- Kodanikualgatuse edendamine
- Revolutsiooniline digitaalne kaasamine.
Koolitus hõlmab õppetunde, kuidas kasutada digitaalseid vahendeid (Google'i faktide kontrollimise vahendid, www.propastop.org ,euvsdisinfo.eu/learn) ja suutlikkuse suurendamise programme sellistel teemadel nagu faktide kontrollimine, meediapädevus ja digitaalne turvalisus. Lisaks sellele menti.com küsimustike, tagasiside jne jaoks.
Koolituse pilootprogramm, mis parandab inimeste meediakirjaoskust ja võimet, kuidas desinformatsiooniga võidelda ning parandada inimeste vastupanuvõimet ja valmisolekut kognitiivseks sõjaks. See on väga hea võimalus toetada valitsuse tegevusloetelu inimeste meelte kaitsmisel, kuid samal ajal parandada nende teadmisi, oskusi ja saada praktilisi kogemusi sellistel olulistel teemadel. Osaleb kuni 150 inimest.
  • Digitaalse aktivismikampaania planeerimine ja läbiviimine (sotsiaalmeedia ja digitaalsete kanalite vaatajad) Mai 2024 - Veebruar 2025
Valitud noori, õpetajaid ja kogukonnaliikmeid (kodanikuühiskonna organisatsioonid) kutsutakse üles osalema digitaalses aktivismikampaanias, et lahendada propaganda ja desinformatsiooni tõelisi probleeme internetis ja sotsiaalmeediaruumis, andes oma panuse ja luues artikleid, podcaste, rulle, twitte, postitusi, pilte ja tuues analüütilisi andmeid, mis algatavad muutusi, parandades inimeste vastupanuvõimet ja kognitiivset sõjapidamist mis tahes välise või sisemise mõju suhtes. Plaanime, et kuni 25 inimest panustavad kahe kuu jooksul aktiivselt sotsiaalmeediakanalites ja üleminekukanalites, töötades välja vähemalt 50 postitust/videot/intervjuud jne. (lugejad, vaatajad, kuulajad meediakajastuse kaudu, küsimustiku vastajad, suvekooli arutelude/koolituste/töötubade/praktiliste ülesannete kaasatud osalejad/professionaalid). Sihtrühma kaasamisel võtame arvesse kõiki vajalikke turvameetmeid, soolist võrdõiguslikkust, geograafilist esindatust ning osalejate motivatsiooni ja vajadusi. Osaleb kuni 25 inimest.
  • Õppevisiit (15.11.2024, Tallinn)
ÕppeviAnda vajalikke praktilisi oskusi ja õppida inimõigusorganisatsioonidelt. Osalejad külastavad ERR-i, ETV+, Raadio 4, uudiste toimetust ja õpivad, kuidas luua meeskonnatööks vajalik keskkond meediavaldkonnas ja kuidas pakkuda kogukondadele häid meediateenuseid. Osaleb kuni 30 inimest.
  •  Ümarlaud (19.12.2024 Narva)

Parandada koostööd valitsuse, kodanikuühiskonna ja ettevõtjate vahel ning arutada ühiselt, kuidas me kõik saaksime integreerida meediapädevuse programmi koolide õppekavadesse ja parandada vanemate põlvkondade oskusi selles valdkonnas. Samuti peame dialoogi, kuidas kohalikud omavalitsused saaksid kohalikus meedias (kohalikud ajalehed) esitada kogukondadele hirmu ja usaldusväärset teavet ning vältida poliitilist propagandat, toetades kodanikuühiskonna organisatsioonide järelevalvepoliitikat ja pakkudes selliste algatuste jaoks olulisi ressursse, sest me tahame võrdset ühiskonda. Osaleb kuni 30 inimest.

Rahvusvaheline meedia- ja kommunikatsioonikonverents 2025 (7-8. Märts 2025 Tallinn)

Konverentsi peamiseks eesmärgiks on konstruktiivsete ideede mõttevahetus, samuti projekti kokkuvõtete tegemine ja üldiste avalduste koostamine. Kutsutud on peamised otsustajad, sidusrühmad, kogukonna ja meedia valdkonna juhid ning projekti aktiivsed osalejad. Edendada arutelu meedia ja kommunikatsiooni üle tänapäeva maailmas:
- Kuidas võidelda desinformatsioonikampaaniatega, mis destabiliseerivad meie ühiskonda;
- Tehisintellekti ja sõnavabadus;
- Ajakirjaniku / kodanikuajakirjaniku kaitse ning meediavabaduse ja internetivabaduse vahelised seosed.
Konstruktiivsete teadmiste ja oskuste andmine kaasaegse meedia kohta ning võimalike lahenduste leidmine, mis võiksid ühiskonnas toimida. Lisaks juba tehtud konkreetsele tööle lisab konverents teemale uue mõõtme, kaasates tunnustatud ekspertide seisukohti. Osaleb kuni 100 inimest.

Projekti tulemused:

  • Projektis osalejad vahetavad omavahel kogemusi ning lisaks saavad noored, täiskasvanud, vanemad ja kõik huvilised võimaluse rakendada oma ideid ja oskusi, kuidas osaleda demokraatlikus ühiskonnas ja tugevdada kriitilise mõtlemise oskusi, parandades osalejate oskusi ja teadmisi ning jätkates kaasaegsete meediakanalite loomist meie vene- ja eestikeelsetele kogukondadele ja ühiskonnale tervikuna.
  • Osalejatel on vajalikud oskused ja teadmised kriitilise harvendamise kohta, (Paranenud osalejate vaatlus-, analüüsi- ja uurimisoskused, nad muutuvad vastupidavamaks igasuguse propaganda ja desinformatsioonimaterjalide suhtes, samuti järelduste tegemise ja sihtrühma suhtlemisoskused. Selle tulemusena on osalejad võimelised probleeme lahendama, hindama ja seadma konkreetseid eesmärke tulevikuks ning parandavad oma otsuste tegemist). Osalejad suudavad näost näkku osaleda avatud aruteludes, avaldades arvamusi avalike sündmuste kohta või kirjutades analüütilist meediasisu ja aidates tulevikus kaasa kodanikuajakirjanikuna ning tehes koostööd kohalike/piirkondlike lehtedega jne.
  • Samuti projekti osalejad vahetavad  omavahel kogemusi ning saavad üksikisikud  võimaluse saada praktilisi kogemusi, töötades koos riiklike ja piirkondlike meediaettevõtete ja erinevate sidusrühmadega ning jagada oma ideid ja oskusi valitsuse sidusrühmadega ning olla mentoriks oma kolleegidele/kogukonna liikmetele küsimustes, mis on seotud vaba osalusmeedia, demokraatia ja inimõigustega, sest teadmised ja nende kasutamine on demokraatliku ühiskonna oluline osa.
  • Programm hõlmab selliseid põhisündmusi nagu: meediapädevuse ja digitaalse aktivismi suvekool (mis hõlmab koolitusi, avalikku arutelu, töötubasid ja loenguid ning praktilist tööd, mis hõlmab ka meediaväljaandeid), viis koolitust selle kohta, kuidas võidelda propaganda ja valeuudiste vastu ning arendada kodanike digitaalset aktivismi, kogukonnaajakirjandust ja meedia sisu ühisloomeplatvormi edasiarendamist, avaldades artikleid, intervjuusid ja videoreportaaže, mis viiakse läbi koostöös meediaväljaannete ja kutsutud ekspertidega. Lõppetades läbivad kõik programmis osalejad testi, mis kinnitab nende oskusi nii teoreetiliselt kui ka praktiliselt, ja saavad tunnistuse. Samuti korraldame õppevisiidi, ümarlaua ja rahvusvahelise meediakonverentsi kui lõpuürituse. 
  • Edasi arendatakse välja mitteametlik kogukonna ajakirjanike ja spetsialistide võrgustik ning digitaalne aktivism, mis võimaldab luua jätkusuutliku ökosüsteemi oskuste ja demokraatliku ühiskonna jaoks, suurendada huvi sõltumatu meedia vastu, pakkuda uut värsket nägemust olemasolevatest kanalitest ja oma kanalit sõltumatu meedia sisu kohta (mis luuakse koostöös meediaväljaannetega) edendatakse sihtrühma esindajatele, kes suhtlevad sidusrühmadega ja üksteisega otseselt ja kaudselt.
  • Osalejad liituvad mitteformaalse koostöövõrgustikuga mis panustab ühiskondliku arengule ning vabameedia arendamisele.
  • Taaskäivitatud meedia programmi veebileht: meedia.sscw.ee 

Projekt " Meediakirjaoskuse ja kriitilise mõtlemise programm 2024" viiakse ellu koostöös Briti Nõukoguga Eestis sotsiaalse sidususe toetamiseks People To People Cultural Engagement programmi raames.